ROZHOVOR

Interview s panem Viktorem Wagnerem

Majitel společnosti REIWAG Facility Services GmbH, Viktor Wagner, v rozhovoru pro LEADERSHIP. Je činný nejen v Rakousku, ale také již více jak 20 let ve východní Evropě (např. ve společnosti KOMWAG).

Jak se od sebe liší jednotlivé země střední a východní Evropy?

Tyto jednotlivé země se od sebe hodně liší! Obzvláště úspěšně se rozvíjí Čechy, Polsko a Slovensko. Podstatně méně Chorvatsko, Maďarsko, Srbsko, Černá Hora, Albánie, Kosovo.

Jaká nebezpečí číhají na východě?

Nejprve pozor na termín „východ“, neboť tímto termínem se označovala doba železné opony. Jeden vysoce postavený politik v Čechách mě upozornil na to, když jsem použil termín „východ“ , že Čechy leží západněji než Rakousko! Nebezpečí v zemích střední a východní Evropy spatřuji především v tom, že když přijdete dnes nově na tento trh, musíte čelit konkurenci zavedených mezinárodních firem. REIWAG platí za „východního průkopníka“, do tehdejšího Československa jsme přišli již v roce 1991 a byli jsme v této zemi první společnost z Rakouska. Pozdější majoritní podíl ve společnosti KOMWAG (komunální – Wagner), akciové společnosti, která nedávno slavila 19ti leté jubileum, a která zajišťuje úklid města, ulic  a svoz odpadu v Praze a jiných městech, byl rovněž značný úspěch. Know-how 48 zaměstnanců z Vídně bylo úspěšně zúročeno.

Jak to vypadá s reformami ve východních zemích (podnět: daňové reformy v Rakousku)?

Také Slovensko se stalo důležitým průmyslovým centrem pro výrobu automobilů. Sám Volkswagen zaměstnává na okraji Bratislavy v jediné továrně více než 10.000 zaměstnanců. Mnoho zemí střední a východní Evropy je v daňové oblasti atraktivnější než Rakousku (Srbsko 10% daň z příjmů + podpora pracovních míst).